Az idegrendszer

idegrendszer

Az idegrendszer két fő részre osztható:  központi és környéki idegrendszerre .

A központi idegrendszer az agyból és gerincvelőből áll, legfontosabb feladata, hogy a külvilágból és a szervezetből speciális, nyúlványos idegsejteken(neuronokon) keresztül érkező információkat észlelje, feldolgozza és a megfelelő válaszreakciókat kiváltsa, szabályozza. Ezek elsősorban a sima-, és harántcsíkolt izmokon, mirigyeken illetve a hormonrendszeren keresztül érvényesülnek. Vagyis a központi idegrendszer felelős a szervezet belső egyensúlyi állapotának  fenntartásáért, valamint a külvilághoz való alkalmazkodásért. Az emberi idegrendszer olyan funkciókkal is rendelkezik, melyek az élővilágban egyedivé tették, mint a beszéd, a gondolkodás, írás, olvasás vagy az emlékezés képessége.

Az idegrendszerünk fontos része még az akaratunktól függetlenül működő szerveink beidegzését végző vegetatív idegrendszer. Általa dobog a szívünk, működik vesénk, májunk, vagy mirigyeink. A vegetatív idegrendszer két egymással ellentétes hatású működés erdményeképpen alakult ki. A teljes szervezetet behálózza ez a két rendszer, de az aktuális külső tényezőktől függően valamelyik dominánssá válik. Az egyik a vészreakciókat kiváltó szimpatikus idegrendszer, ami a stresszhelyzetek leküzdéséért felelős kiváltva az erre jellemző funkciókat, minta heves szívdobogás, izzadás, pupillatágulás. Az ezzel ellentétes hatású másik rendszer a paraszimpatikus idegrendszer, melynek feladata a nyugalmi állapot visszaállítása, a szervezet regenerálása.

Ha az idegrendszer működésében zavar áll be (ami nem anatómiai eredetű), akkor pszichés betegségek alakulnak ki. Ezek az érzelmi, vagy lelki gyökerű problémák lehetnek túlterheltség, gyermekkori bevésődés, genetikai hozadék, vagy halmozódó lelki traumák, stressz eredményei. Ha az idegeink kimerülnek jelentkezhetnek alvászavarok, depresszió( állandósuló rossz kedv,gyakori hangulatingadozás, befordulás) szélsőséges esetben kialakulhatnak szenvedélybetegségek is. A mentálisan egészséges emberek előbb-utóbb feldolgozzák, leküzdik az őket érő stresszhelyzeteket, vagy traumákat, de a labilisabb egyének  súlyosabbnak ítélik meg azokat az eseményeket is , ami másoknak nem okoznak különösebb megterhelést. Elkezdi az adott probléma nyomasztani őket, szorongni kezdenek, amihez  félelem is társul. Ha sokáig fennáll ez a helyzet a megzavarodott idegrendszer összeomlik, idegösszeroppanás következik be.

A mindennapos életkörülményeink mindnyájunknak okoznak kisebb- nagyobb megterhelést. A napi gondok leküzdéséhez támogatásra van szükségünk. Az idegsejtek védelme fontos a mentális egészségünk megőrzésében, ezért pihenésre, időnként regeneráló táplálék kiegészítők fogyasztására is szükség lehet.

Általunk javasolt termékek: MG3+, SOPIVAL, PROSED