Babassuval a száraz bőr ellen!

babassu

A tavasz kezdetével gyakran tapasztaljuk, hogy jóval szárazabb a bőrünk, előtérbe kerülnek a bőrproblémák, a viszketés, a kiszáradás. A kórosan száraz bőr azonban nemcsak a hideg hónapokban jelent problémát!

 A száraz bőr kialakulásának oka elsősorban az, hogy a bőr külső rétegeiben lévő, nedvességet megkötő anyagok mennyisége csökken, illetve hogy a bőr felületén nincs elegendő természetes zsiradék, mely lelassítaná a nedvesség párolgását a bőrből. Mivel a bőrünk típusát alapvetően a genetika határozza meg, vannak, akik születésüktől fogva hajlamosabban a bőr kiszáradására. Ez bizonyos esetekben extrém mértéket ölthet. Szintén a bőr kiszáradásához vezethetnek a rosszul megválasztott kozmetikumok és az időjárás, sőt bizonyos betegségek vagy gyógyszerek is.

A bőr védői: a lipidek

A bőr felső rétegeiben több helyen is találhatunk lipideket: ezek védik, óvják a bőrt, nemcsak a külső hatásoktól, de attól is, hogy nedvességet veszítsen, azaz kiszáradjon. Védő szerepet egyrészt a bőr felületén található faggyú tölt be, másrészt az úgynevezett epidermális lipidek, melyek a szarusejtek közötti összetartó erőt biztosítják.

Amennyiben a lipidréteg sérül, a bőr szárazzá válik. A folyamat gyakran odáig fokozódik, hogy a bőr pikkelyes lesz, viszketni kezd. Amennyiben ez a helyzet hosszabb ideig fennáll, az már a bőr mélyebb rétegeire is hatással van: a dehidratált sejtek nehezebben működnek, a bőr hajlamosabbá válik a fertőzésekre. A lipidréteg sérülésének következménye lehet gyulladás, bakteriális akné, atópiás dermatitisz. A bőr külseje is változáson mehet át: elmélyülhetnek az apróbb ráncok is, melyeknek megjelenése természetes, köszönhetően például a mimikának.

A lipidréteg megvédéséhez egyrészt óvnunk kell a bőrt a külső hatásoktól: a napfény, a szél vagy éppen a hideg levegő egyaránt sérüléseket okozhat benne. Szintén roncsolja a lipidréteget a nem megfelelően megválasztott arctisztító: ez ugyanis “kilúgozhatja” a lipideket a bőrből.

Természetes és hatékony megoldás száraz bőrre

Nagyon fontos a megfelelő arclemosó kiválasztása. A klasszikus megoldások helyett javasoljuk az arclemosó tej használatát, mely sokkal több, mint egy lemosó, elsődleges funkciója a hám védőrétegének rekonstrukciója.  Gyengéden eltávolítja a sminket és a szennyeződéseket, így a bőr puhává, bársonyossá válik. Rendszeres használata jótékony hatással van a kipirosodás megszüntetésére. Az ápoló lemosó után használjunk olyan tonikot, mely a gyógynövényeknek köszönhetően visszaadja bőrünk frissességét.

Ne feledkezzünk az éjjeli illetve nappali krémek használatáról sem. Sok kozmetikumnál azt tapasztaljuk, hogy a készítmények túl zsírosak és csak ideig-óráig képesek hidratálni arcunkat, vagy túlságosan zsírosak vagy gyorsan beszívódnak és a kívánt hatás elmarad. A babassu pálma gyümölcséből készült krémek azonnal beszívódnak, friss érzést biztosítanak a száraz bőrnek megelőzik, illetve megakadályozzák a bőr kipirosodását, valamint megakadályozzák a ráncok kialakulását és az arcbőr öregedését.

Amennyiben többet szeretnél megtudni a Natura Vivente natúrkozmetikumairól, látogass el webáruházunkba. Amennyiben kérdésed lenne termékeinkkel kapcsolatban felkészült szakembereink állnak rendelkezésedre.