Bőrünk, a legnagyobb szervünk

bőr

A bőrünk az egyik legkomplettebb szervünk. Véd a környezeti hatásoktól, részt vesz a hőszabályozásban, energiaraktár és érzékszerv is. Nagysága kb. 2 négyzetméter súlya 8-10 kg. Felszíne, szerkezete és vastagsága változó.

Annyira természetes számunkra ez a védelem, hogy gyakran megfeledkezünk arról a tényről, milyen súlyos következményekkel járhat, ha bőrünk károsodik.

A kívülről érkező legnagyobb veszélyforrás a napfény. Közismert a bőrrák és a nap ultraibolya sugarai közötti összefüggés. Bár a rák kialakulásához egyéb tényezők is szükségesek, de vitathatatlan, hogy védelem nélkül fokozott a veszély. Az évek során elszenvedett UV-terhelések a bőrben összeadódnak, felhalmozódnak és a z idő múlásával egyre szembetűnőbbé válnak következményei. Napfényre természetesen szükség van, hiszen a D- vitamin előállításához nélkülözhetetlen, de a kevesebb több elvét követve.

Ha a bőrünket érő egyéb környezeti hatások (szélsőséges hőmérséklet, szél, légkondicionáló, dohányzás, légszennyezés…) dózisa meghaladja a még elviselhető mértéket, maradandó, esetenként visszafordíthatatlan károsodások alakulhatnak ki, ami a bőr szerkezetének és funkciójának zavarával jár. Ilyenkor különböző elváltozásokat észlelünk. A tünetek nem feltétlenül szembe tűnőek, jelentkezhetnek a bőr korai öregedésével is. Ez főleg a sejtek károsodása esetén figyelhető meg. Ilyenkor a szövetek veszítenek nedvesség tartalmunkból, kevésbé ellenállóak, érzékenyek, kipirosodnak. Súlyosabb esetekben szövetszaporulatok (anyajegyek, szemölcsök…), ekcémák, allergiás tünetek jelzik, hogy valami nincs rendben.

Testünk- így bőrünk jelzései is figyelmeztetőek lehetnek, hogy valami nincs rendben. Kívülről és belülről egyaránt védenünk kell, ahhoz, hogy sokáig funkcionáljon.

Egészségünk megőrzése könnyebb, mint a visszaszerzése!