Kortalan szépség

kortalan szépség

Szépségápolási tanácsok korosztályonként

Felnőttkor:

A felnőttkor a párkeresés, családalapítás, várandósság, otthonteremtés és a gyermeknevelés időszaka a nő számára. Egy személyben anya, dolgozó nő, sofőr, kertész, házvezetőnő…és még sorolhatnánk. Kire nem jut csupán ideje? Önmagára. Pedig a napi gondok megoldása után mindenkire ráfér néhány pillanat, amikor csak magával törődik, csak magáról gondoskodik, mert ha nem teszi, hamar elillan a fiatalság és a szépség. Maradjunk nők mindenekelőtt! Legyünk csábítók, szeretők, barátnők, feleségek, akiknek a szépségükben rejlik az egyik legnagyobb fegyverük. Íme, néhány jó tanács és tudnivaló, mellyel sokáig megőrizhetjük  nőiességünk titkát.

 1. A 20-as éveink idején bőrünk csúcsformában van. Rugalmas, ránctalan, feszes. Ilyenkor ennek az állapotnak a megőrzése a feladat. Ha egészségesen táplálkozunk, sok folyadékot fogyasztunk és még sportolunk is, nem lesz gond. Hidratáló krém és alapos arctisztítás kell csupán a bőrnek.
 2. Kicsit később a 20-as évek második felében ez az állapot hanyatlani kezd. Még ha nincs is szembetűnő változás, bőrünkben már kezdenek fogyatkozni a szükséges alkotóelemek. Kevesebb kollagén, elasztin és hyaluronsav termelődik szöveteinkben, így egyre szárazabbá válik, ami a ráncok kialakulásához vezet. Ilyenkor van itt az ideje a megelőzésnek és a tudatos ápolásnak. Gazdag, vitamindús készítményekkel, szérumokkal még könnyen pótolhatók mindezek. Törekedjünk a természetes vagy organikus kozmetikumok vásárlására!
 3. A száraz bőr tünetei a rugalmatlan bőrtónus, egyre gyakoribb viszkető, húzódó, hámló bőrfelszínnel, akár az egész testre kiterjedően. Elsődleges feladat a hámló részek rendszeres eltávolítása egy alapos radírozással. Ha ezt elhanyagoljuk, a felhalmozódó hámsejtek megakadályozzák az értékes hatóanyagok bejutását.
 4. A várandósság már önmagában megszépíti a nőt. Ragyogó bőrt, dús kebleket, csillogó hajat eredményez. A pici azonban hajlamos elszívni a tápanyagokat, ezért naponta többször krémezzük arcunkat és testünket egyaránt, hogy a rugalmasságát ne veszítse el a bőr, így nem alakulnak ki terhességi csíkok.
 5. Ne feledkezzünk meg a szem környékéről! Itt a legvékonyabb a bőr, ezért veszíti el leghamarabb a feszességét. Még a ráncok megjelenése előtt kezdjünk el rendszeresen könnyű szemránckrémet használni. Később megtérül ez a gondoskodás.
 6. A friss levegőn való tartózkodás mindenki számára nagyon hasznos. A gyerekekkel való séta vagy bringázás nemcsak az örömteli pillanatokért éri meg, hanem a szöveteinkbe jutó oxigén jótékony hatásáért is.

Serdülőkor:

A felnőtté válás küszöbén minden fiatalnak meg kell küzdenie a hormonváltozások szélsőséges hatásaival. Ez a korszak nagyjából 12 év körül kezdődik- és bár a legtöbben azt remélik,- sajnos nem ér véget a 18. szülinapunkon. A fizikai kényelmetlenségeken kívül, mint amilyenek a pattanások, a fokozott izzadás vagy a kiszőrösödés még változó érzelmi hullámokkal is meg kell küzdeniük a pubertásba lépőknek – és persze a szülőknek is. A testük és a bőrük változása miatt sokszor élnek meg kínos pillanatokat. Az egyik legjellemzőbb probléma életükben a zsíros bőrrel járó kellemetlenségek kiküszöbölése. Íme néhány tudnivaló és jó tanács számukra, hogy kicsit megkönnyítsük mindennapjaikat. Nyugi srácok, van élet a pattanások után- de főleg nélkülük!

 1. A legfontosabb az alapos, de kímélő arctisztítás, legalább naponta kétszer. A habzó lemosók vagy az arctejek a legalkalmasabbak, a szappan semmiképpen. Aki sminkkel próbálja elkendőzni a „pattikat” az fokozottabban tisztítsa bőrét. Igyekezzetek minden szennyeződést és zsírréteget eltávolítani. Használjatok tonikot is. A pattanások legnagyobb ellensége a tiszta bőrfelszín.
 1. Bízd szakemberre a szadizást! Az otthoni nyomkodás soha nem vezet jóra. Elfertőződhet, súlyosbodhat. Ha sok a gyulladt pattanás használj helyi gyulladáscsökkentő szérumokat. És egy alapszabály: ami fáj, ahhoz soha ne nyúlj! Általában valamilyen „belső” probléma okozza. Ha meg tudod állni, magától visszahúzódik.
 2. A zsíros bőrt is kell krémezni! Pedig ti legszívesebben totál kiszárítanátok, mert azt hiszitek akkor nem lesz rajta több gyulladás. Pedig a nyugtató antibakteriális hatóanyagokat tartalmazó vitaminos arckrémek használata elengedhetetlen.
 3. A haj fokozott zsírosodására is van megoldás. Az igazi természetes samponok nemcsak a tökéletesen megtisztítják a hajat, hanem erősítik és védik azt.
 4. Fontos, hogy mit eszel! Jó dolog a tévé előtt ülve vagy csetelés közben chipset, csokit vagy szotyit majszolni- csak nem tanácsos! Ezek ugyanis provokálják a pattikat. Ha helyettük több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz óriási lesz a változás.

Tartózkodjatok többet szabad levegőn és igyatok sok vizet! Tudom, hogy uncsiii…,de az oxigén és a megfelelő