Monroe örök

Monroe

A XX. század egyik legellentmondásosabb, ám mégis legkedveltebb alakja volt. Marilyn élettörténete, ahogyan a személyisége és megjelenése- mesébe illő. Hasonlít a szegény ember legkisebb gyermekének históriájához, aki a bonyodalmas kalandokon keresztül jutva, végül is elnyeri jutalmát. Marilyn Monroe-t ma is milliók csodálják.

A kezdetek

A háború utáni években előbb modellként próbálta ki magát. Népszerűségét mi sem mutatta jobban, hogy 33-szor szerepelt címlapon és rövid időn belül óriási rajongótábora lett. Monroe azonban a vászonra vágyott. Rendületlenül járt meghallgatásokra, de néhány apróbb szerepet leszámítva nem jött a várvavárt áttörés. Egy, a ’40-es évek végén készült képnek köszönheti második férjét Joe Gimaggiot, a baseball sztárt, aki egy baseballütővel pózoló fotón látta meg a szépséget. Hamarosan egybe is keltek. Joe már egy közkedvelt modellt vett el, de az azzal járó népszerűséget nehezen viselte, féltékenysége miatt állandó konfliktusaik voltak. Joe nem tudta tovább elviselni, hogy férfiak ezreivel kell osztoznia a Marilynt körülvevő imádaton. Válásuk után olyan barátsággá alakult kapcsolatuk, ami mindkettőjüknek pótolhatatlan volt. Igaz, Joe élete végéig szerelemmel szerette. Talán az egyetlen ember volt életében, aki igazán, érdek nélkül kötődött hozzá.

Modellből szex-szimbólum

1948-ban a 20th Century Fox szerződtette kisebb szerepekre. Ekkor festette szőkére a haját és változtatta meg a nevét. Pályafutására rányomta bélyegét a szexbomba-image. Sokszor próbált olyan szerepekhez jutni, amelyekben megmutathatná színészi képességeit is, de sem a filmgyártók, sem a közönség nem óhajtotta őt másnak látni. Monroe karrierje erotikus vonzerejére építkezett. 1950-ben a Mindent Éváról című filmben tűnt fel egy epizódszerep erejéig. Első ismertebb filmje a Aszfaltdzsungel volt, de nemzetközi hírnevet a Niagara című filmmel szerzett. Marilyn Monroe a szexistennő trónjára emelkedett ezzel a szereppel. Ragyogó szőkeségével, szabályos arcával, nőies idomaival az „Igazi nőt” imádták benne.

Egy világ rajongott érte

1953-ban az első Playboy címlapján szerepelt. 1955-ben az Actor’s Stúdió színiiskola tagja lett. Monroe platinaszőke haját és vérvörös száját ekkor férfiak milliói csodálták, úgy bánt velük, ahogy senki más. Egy világ rajongott érte, ő mégis szenvedett a hírnévtől, sokszor mély depresszióval küzdött. Magánéletét is szívesen célba vette a sajtó. Arthur Miller íróval kötött házasságát folyamatosan tudósították 1956–1961 között, csakúgy, mint John F. Kennedyvel és öccsével, Roberttel való viszonyát is. A sors fintora, hogy férfiak ezrei lesték kívánságát, csak éppen az az egy nem rajongott érte, akit ő szeretett

Az örök rejtély

Egyes híresztelések szerint Marilyn Monroe egyáltalán nem volt rosszkedvű vagy depressziós a halála előtti pár napban.Többen úgy látták, kifejezetten jó kedve volt, így egykori környezete számára teljesen indokolatlannak tűnik az a verzió, hogy végzett magával.

A pletykák szerint a dívának szerelmén, John F. Kennedy-n kívül több viszonya is volt, többek között az elnök testvérével, Roberttel, illetve a közismert színész Frank Sinatrával is gyengéd kapcsolatot ápolt. A szőke legenda románcaival veszélyes terepre tévedt, hiszen mindhárom férfinak fontos volt jó hírneve megőrzése.

Többen állítják, hogy Marilyn Monroe halála a szeretők közös érdeke volt, ugyanis féltek attól, hogy a szex-szimbólum kifecsegi hálószoba titkaikat, mely súlyos következményekkel járt volna a karrierjük tekintetében.1962. augusztus 5-én, 36 éves korában bekövetkezett halála megrázta a filmipart, férfiak milliói siratták az egykori szex istennőt.

Mi lehetett a titka?

Hogy mi lehetett a titka, amivel megőrjítette a fél világot? Valószínű a lényében rejlő óriási kontraszt: rettentően nagy önbizalomhiánya és kisebbrendűségi érzése szöges ellentétben állt külsejével, és ez összességében egy sikeres elegyet képzett. Ahogy mondani szokás: tudattalanul, de mindenkiből kihozta a gondos szülőt és az „ösztönállatot”. Na és ehhez kell még adni azt a hihetetlen erotikus töltetet is, mely élete során mindig sugárzott belőle.